'Syrië beschikt over ondergrondse lanceerbasis voor raketten'

Syrië heeft in het grootste geheim een belangrijke onderaardse basis gebouwd om ballistische raketten af te vuren die Israël kunnen bereiken. Dat meldt de Israëlische krant Yediot Aharonot.

(belga) "Het gaat om een enorm complex diep onder de grond. Het telt dertig bunkers in gewapend beton, fabrieken waar raketten geproduceerd worden en laboratoria", aldus de krant, die de locatie niet vermeldt.

Yediot wijst erop dat Israël in geval van een conflict met Syrië over een sterkere luchtmacht beschikt en dat Syrië daarom zijn arsenaal raketten heeft uitgebreid en ze beschermt in een onderaards bunkercomplex.

Nog volgens Yediot bezit Syrië 200 Scuds-B, 60 Scuds-C en een aantal Scuds-D, die een bereik hebben van 700 kilometer en zijn aangeleverd door Noord-Korea, sommige met kernkoppen die op een andere geheime basis zijn ondergebracht.

Iran zou volgens de krant recentelijk een honderdtal C-802-raketten van Chinese makelij aan Syrië geleverd hebben. Een Israëlisch oorlogsschip is vorige zomer beschadigd door een van die raketten die tijdens de oorlog in Libanon werden afgevuurd door de Hezbollah.

In maart gaven Israëlische militaire en regeringsverantwoordelijken aan dat ze zich zorgen maakten over Syrische voorbereidingen voor een "beperkte oorlog" met Israël. Ze hadden het onder meer over een systeem van versterkte tunnels dat Syrië zou gebouwd hebben nabij de Israëlische grens en over de plaatsing van duizenden korte-en middellange afstandsraketten.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud