Talabani wil zondag Iraaks parlement bijeenroepen

(belga) - De Iraakse president Jalal Talabani heeft voor de pers aangekondigd dat hij de openingszitting van het Iraaks parlement zondag wil houden.

'Ik ga vandaag praten met de leiders van de parlementaire fracties om zondag het parlement bijeen te roepen. Dit is immers de uiterste limiet om de openingszitting te houden', zei Talabani toen hij Nijirvan Barzani, de premier van de autonome Koerdische regio, ontving.

De president herhaalde dat hij tegen het herbenoemen is van Ibrahim Jaafari tot premier. 'Want die kan geen unanimiteit opwekken.'

'Onze relatie met de (conservatief sjiitische) Eengemaakte Iraakse Alliantie is strategisch en diep. Wij zoeken een oplossing die beide zijden tot tevredenheid stemt. Wij zijn optimistisch over het feit dat wij een oplossing zullen vinden', aldus de president.

De Alliantie, die over 128 van de 275 zetels in het Iraakse parlement beschikt, schoof Jaafari naar voren om zichzelf op te volgen als premier. Bij de stemming had hij net één stem meer dan vice-president Adel Adel Mahdi, de kandidaat van de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI) en een ook door Washington gekoesterd neoliberaal ex-marxist.

Jaafari heeft officieel nog geen formatie-opdracht gekregen. Meerdere fracties, met in totaal 122 zetels, wijzen ondertussen de kandidatuur van Jaafari af.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud