Taliban voert raid uit op gevangenis

©AFP

Een commando van de taliban heeft een spectaculaire aanslag op de gevangenis van Kandahar in het zuiden van Afghanistan gepleegd. Bij het offensief werden zeven bewakers gedood. Meer dan negenhonderd gevangenen, onder wie 380 talibanstrijders, zijn op vrije voeten.

(belga) - Het commando van de taliban sloeg vrijdagavond met behulp van een bomauto een enorm gat in de gevangenismuur. De strijders van de radicale islamitische rebellengroep trokken vervolgens het gebouw binnen en doodden minstens zeven bewakers. 

Volgens de officiële cijfers van de onderminister van Justitie Abdul Qasim Hashimzai bevonden er zich 1.052 gedetineerden in de gevangenis. Ongeveer 886 gevangenen zijn ontsnapt, onder wie 380 talibanstrijders. Meer dan 170 gedetineerden bleven in de gevangenis.
Hashimzai verklaarde tevens dat zeven bewakers het leven lieten bij de aanslag van de taliban. Eerder op de dag had de leider van de provincieraad van Kandahar gesproken over 15 vermoorde bewakers.

De Afghaanse ordediensten hebben met hulp van de internationale troepenmacht van de Navo een grote klopjacht op touw gezet. Voorlopig zijn er echter geen ontsnapte gevangenen teruggevonden, aldus Hashimzai. In de gevangenis zaten zo'n duizend gedetineerden opgesloten. Onder hen bevonden zich ook strijders van de taliban.

De taliban heeft de aanslag inmiddels formeel opgeëist.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud