Advertentie

Taliban vragen Obama Afghanistan te verlaten

Een woordvoerder van de taliban heeft woensdag de nieuwe president van de VS, Barack Obama, aangeraden om de Amerikaanse strijdkrachten terug te trekken uit Afghanistan. Hij zei dat hen anders hetzelfde lot wacht als de Russische troepen in de jaren tachtig.

(belga) - Dinsdag, tijdens zijn toespraak na de eedaflegging heeft Obama beloofd te 'beginnen met Irak op een verantwoorde manier aan het eigen volk over te laten, en in Afghanistan een zeer verdiende vrede tot stand brengen.' Obama heeft van Afghanistan een van zijn prioriteiten voor zijn buitenlandse politiek gemaakt, en de VS zouden nog dit jaar 30.000 extra soldaten naar daar moeten sturen.

Yousuf Ahmadi, woordvoerder van de taliban, verklaarde in een telefonisch interview met AFP dat de taliban geen probleem hebben met Obama. 'Toch raden we hem aan politieke lessen te trekken uit het wedervaren in Afghanistan van zijn voorganger George Bush en, voor hem, de Sovjets.' Die laatsten bezetten het land van 1979 tot 1989, tot ze verplicht werden hun troepen terug te trekken door het niet aflatende verzet van de Afghaanse moedjahedin.

Een internationale coalitie geleid door de VS, verjaagde in 2001 de taliban van de macht. Maar ondanks de aanwezigheid van ongeveer 70.000 buitenlandse soldaten, waarvan de helft Amerikanen, heeft de taliban al twee jaar lang zijn machtsbasis weer kunnen uitbreiden, tot aan de poorten van Kaboel.

De VS 'zouden moeten stoppen met hun kinderen naar Afghanistan te sturen om daar te lijden. De enige oplossing is Afghanistan verlaten. We zijn een vrij volk, net zoals zij ook. Ze zijn naar hier gekomen, en willen over onze toekomst beslissen. Dat is onmogelijk. De Afghanen moeten zelf over hun lot beslissen', besloot de talibanwoordvoerder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud