'Tea Party' boekte zege in Kentucky

Rand Paul - Foto Reuters

Bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Kentucky heeft de Tea Party, de conservatieve beweging binnen de Republikeinse partij, een overwinning geboekt. Ook in Arkansas, Oregon en Pennsylvania vonden primaries plaats voor de tussentijdse verkiezingen van november.

(tijd) - Op 2 november vinden in de VS tussentijdse verkiezingen in het Congres plaats, waarbij de hele Senaat en een derde van het Huis van Afgevaardigden wordt vernieuwd. Verwacht wordt dat de Republikeinen er sterk zullen presteren, uit ontevredenheid met het beleid van de Democraten van de voorbije twee jaar. Veel Amerikanen maken zich zorgen over de aanpak van de economische crisis en de hoge werkloosheid door de huidige regering.

Die ontevredenheid wordt geĆÆllustreerd door de overwinning van Rand Paul in de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat in de staat Kentucky. Paul is de zoon van Ron Paul, die in 2008 meedeed aan de primaries voor Republikeins presidentskandidaat. Maar Rand Paul is vooral een activist in de Tea Party, een rechtse drukkingsgroep die anti-Washington, antipolitiek en antibelastingen is.

Paul versloeg in Kentucky Trey Grayson, die nochtans door Mitch McConnel, de Republikeinse leider op Capitol Hill, persoonlijk werd uitgekozen. De zege van Paul toont aan dat de Republikeinen steeds meer naar rechts verschuiven.

'Dit is een geweldig mandaat voor de Tea Party', sprak Paul na zijn zege in Kentucky. Sarah Palin, de voormalige Republikeinse kandidate voor het vice-presidentschap, had het over een 'wake-up call' voor het land.

Bij de Democratische voorverkiezingen in Pennsylvania moet oudgediende Arlen Specter de duimen leggen voor Joe Sestak, een afgevaardigde die tot de linkervleugel van de partij behoort. Specter verliet nog maar onlangs de Republikeinse voor de Democratische partij omdat hij vreesde dat hij zou verliezen van de nieuwe Republikeinse kandidaat. De overstap werd politiek gesteund door Obama en Clinton, maar niet door de basis. Het verlies van Specter betekent bijkomende politieke schade voor president Obama.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud