Advertentie

Teheran vindt verklaring Veiligheidsraad 'onterechte propaganda'

(belga) - De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manoechehr Mottaki, heeft donderdag de verklaring van de Veiligheidsraad 'onterechte propaganda' genoemd.

De VN-Veiligheidsraad keurde woensdagavond unaniem een verklaring goed waarin Iran dertig dagen de tijd krijgt om te stoppen met het verrijken van uranium.

'Het is een vervelend precedent en een slechte daad die heeft plaatsgevonden', verklaarde de minister na zijn tussenkomst op de VN-Ontwapeningsconferentie in Genève.

Mottaki verzekerde echter dat Teheran 'bereid is de onderhandelingen voort te zetten'. 'We verwelkomen elk voorstel dat de rechten van de Iraanse natie waarborgt", voegde hij eraan toe, verwijzend naar het recht van ieder land om kernenergie te produceren. 'Onze activiteiten zijn volledig doorzichtig'.

Over het risico op sancties van de Verenigde Naties, een mogelijkheid die niet in de verklaring van de Veiligheidsraad staat, meende Mottaki dat 'verschillende landen zeggen dat die mogelijkheid niet bestaat, tenminste niet op dit ogenblik'. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, verzekerde echter dat 'de Veiligheidsraad binnen dertig dagen bevoegd en klaar zal zijn om te handelen'.

"Geen enkele verantwoordelijke functionaris in mijn land is bereid afstand te doen van de onvervreemdbare rechten van de Iraanse natie', vervolgde Mottaki. 'We houden ons bijgevolg klaar om elke mogelijkheid het hoofd te bieden", aldus nog de minister.

Wat het risico van een Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran betreft, alludeerde Mottaki op de (200 tot 300) kernwapens van de Hebreeuwse staat om het zionistische regime ervan te beschuldigen 'altijd een bedreiging te zijn geweest in dat deel van de wereld'.

In zijn toespraak voor de Conferentie stelde Mottaki formeel de oprichting van een regionaal centrum voor de productie van kernbrandstof voor om het probleem van de verrijking van uranium op te lossen.

'Wij zullen ons aangeboren recht nooit op het spel zetten of het afstaan', verklaarde Javad Zarif, de Iraanse ambassadeur bij de VN. 'Iran is een land dat allergisch is aan druk en intimidaties'.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland ontmoeten elkaar donderdag in Berlijn om het dossier te bespreken.

24915087

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud