Terreurbestrijding in EU blijft steken in kinderschoenen

(tijd) - 'Meneer terreur' Gijs de Vries heeft de terreurbestrijding in Europa een gezicht gegeven. En achter de coulissen werken inlichtingen- en veiligheidsdiensten veel beter samen dan vroeger. Toch blijft Europa, een jaar na de aanslagen van 11 maart in Madrid, vooral steken in de goede bedoelingen en beloften in de strijd tegen terreur.

De schokgolf die Europa doorkruiste na de aanslagen van 11 september 2001 en vooral op 'eigen terrein' op 11 maart 2004, is stilaan weggeëbd. Al willen de vele herdenkingen van de terreuraanslagen, een jaar later, het tegendeel bewijzen.

De aanslagen in New York brachten in 2001 wel een belangrijk wetgevend werk op gang. In geen tijd kon Europa een kaderbesluit goedkeuren over het bestraffen van terroristen en over het Europese aanhoudingsbevel. Vooral dat laatste, dat begin vorig jaar in werking trad, moet de gerechtelijke samenwerking tussen de EU-landen flink verbeteren.

Italië heeft het Europese aanhoudingsbevel nog altijd niet in nationale wet omgezet. Premier Silvio Berlusconi stond altijd al huiverachtig tegen de EU-wet die wel eens tegen hem gebruikt zou kunnen worden. Volgens het EU-commissielid voor Justitie en Binnenlandse Zaken, Franco Frattini, is al 2.500 keer gebruikgemaakt van het aanhoudingsbevel om verdachten of misdadigers in een ander EU-land te vatten.

Op een Europese top vlak na de aanslagen van 11 maart in Madrid wilde Europa nog verder gaan, vooral voor het oog van de publieke opinie. De Nederlander Gijs de Vries werd benoemd tot Europese coördinator in de strijd tegen terrorisme. In de praktijk werkt de Vries onder de vleugels van de hoge EU-vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, Javier Solana, en is zijn bewegingsruimte erg beperkt.

Op de EU-top van 25 maart vorig jaar werd ook het actieplan tegen terreur bijgespijkerd. Een Europese inlichtingendienst komt er niet. De praktische samenwerking tussen de diverse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Europa is wel verbeterd. De risico's op terreuraanslagen zijn nu beter in kaart gebracht, luidt het. KV

22874235

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud