Terrorist Abu Abbas overleden -update

(belga) - Mohammed Abbas, beter bekend als Abu Abbas, de leider van de terreurgroep Bevrijdingsfront voor Palestina (FLP) is gestorven in een Amerikaanse gevangenis in Irak. Dat heeft een verantwoordelijke van de Palestijnse Autoriteit dinsdag bevestigd. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie stierf Abbas naar alle waarschijnlijkheid een natuurlijke dood. Het FLP deelde dan weer mee dat Abbas door de Amerikanen werd vermoord.

Het Bevrijdingsfront voor Palestina (FLP) van Abbas zat achter de kaping van een Italiaanse cruiseschip in 1985. Hierbij werd een gehandicapt joodse passagier uit de Verenigde Staten gedood en overboord gegooid. Volgens de woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit leed Abbas aan een hartkwaal.

De terroristenleider had zich verscholen in Irak, maar werd in april 2003 opgepakt door Amerikaanse soldaten toen hij na de val van het Saddam-regime Irak probeerde te ontvluchten. Hij stond al jaren op de lijst van meest gezocht terroristen. Ook de FLP staat op de Europese en Amerikaanse zwarte lijst van terroristische organisaties.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie stierf Abbas een natuurlijke dood. Het Bevrijdingsfront van Palestina acht de Amerikaanse regering dan weer verantwoordelijk voor de dood van Abbas. 'Men was al tien dagen gestopt met het toedienen van zijn medicatie, terwijl hij last had van hart en bloeddruk,' verklaarde Nazem Youssef, lid van het politieke bureau van het LP.

Abu Abbas werd geboren in 1948 in het dorp Tirat in de buurt van Haifa (nu Israël, toen Palestina onder Brits mandaat). Enkele dagen na zijn geboorte verlaat hij het voormalige Palestina. Hij stond mee aan de wieg van het Front voor de Bevrijding van Palestina, een pro-Iraakse groepering die ontstaan is uit een afscheiding van de FPLP-CG in 1976. Later werd hij leider van de FLP. De groepering maakte deel uit van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, waarvan Abbas een zitje had in het uitvoerend comité.

In 1987 werd Aboe Abbas door het Italiaans gerecht bij verstek veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn aandeel in de gijzeling van de passagiers van de Achille Lauro.

Aboe Abbas werd ook verantwoordelijk gehouden voor de mislukte poging in mei 1990 om Palestijnse commando's op een strand ten zuiden van Tel Aviv aan wal te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud