Advertentie
Advertentie

Terroristische dreiging in VK grootst sinds 9/11

De dreiging van een terroristische aanval in het Verenigd Koninkrijk door daar wonende moslimstrijders is op dit moment het grootst sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

(belga) Dat schrijft de Sunday Telegraph op basis van een geheim rapport van de regering.Meer dan tweeduizend personen, die dicht bij het terroristische netwerk al-Qaida staan, zouden zelfmoordaanslagen tegen niet-strategische doelen voorbereiden. Dat zijn er veel meer dan de veiligheidsdiensten tot nu toe vermoedden, zo schrijft de krant.

"De ambities van al-Qaida om het Verenigd Koninkrijk aan te vallen en het aantal extremisten dat bereid is om die aanvallen uit te voeren zijn nog groter dan we dachten", citeert het dagblad het regeringsrapport "Extremist Threat Assessment". "We denken dat al-Qaida nog altijd mogelijkheden blijft zoeken om aanslagen op grote schaal te plegen op niet-strategische doelen en sleutelinfrastructuur. Dergelijke aanvallen impliceren waarschijnlijk zelfmoordacties."

De aanvalsplannen tegen Groot-Brittannië gaan dit jaar nog toenemen, voegt de krant nog toe. Al-Qaida zou nu een wereldwijde organisatie geworden zijn met vertakkingen in zowat elk moslimland in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en centraal Azië. Afghanistan zou overigens Irak voorbijsteken als basis voor terroristen die een Jihad (heilige oorlog) willen voeren tegen het Westen. Mullah Dadullah, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste commandanten van de taliban, waarschuwde vrijdag op een Britse tv-zender dat de NAVO-troepen in Afghanistan te maken zouden krijgen met "honderden" zelfmoordaanslagen.

Eliza Manningham-Buller, het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst MI5, zei in november dat haar agenten meer dan 1.600 verdachten opvolgden, die deel uitmaken van tweehonderd groeperingen, meestal gelinkt aan al-Qaida. In juli 2005 kwamen bij vier aanslagen op het Londense openbaar vervoer 56 mensen om, onder wie de vier zelfmoordterroristen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud