Test-Aankoop: Legaliseren onder voorwaarden

Na de uitspraak van het Europees Hof voor Justitie herhaalt consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn pleidooi voor een legalisering van de koppelverkoop mits de naleving van een reeks voorwaarden.

(belga) - "Het principiële verbod zal verdwijnen, maar het doodeenvoudig afschaffen, is een brug te ver. In plaats van een situatie met een principieel verbod met een aantal uitzonderingen, pleiten wij voor een situatie met een legalisering van de koppelverkoop onder een aantal voorwaarden", legt Ivo Mechels van Test-Aankoop uit.

Volgens Test-Aankoop kan de consument bij bepaalde gezamenlijke aanbiedingen zeker zijn voordeel doen. Tegelijk hamert de organisatie op een reeks voorwaarden. Zo moet de consument duidelijk op de hoogte zijn van de prijs van de verschillende diensten en producten afzonderlijk en van het prijsvoordeel dat hij realiseert bij een koppelaankoop.

Daarnaast moeten de producten van het gezamenlijk aanbod ook apart te koop zijn. Voorts moet de geldigheidsduur van het aanbod duidelijk worden vermeld zijn. Als het om een abonnement gaat, vindt Test-Aankoop dat de consument maximaal voor één jaar mag worden verbonden.

Volgens de consumentorganisatie moeten ook bepaalde gevallen van koppelverkoop verboden blijven. Mechels verwijst onder meer naar het gezamenlijk aanbieden van een bouwgrond en een contract bij een bouwpromotor.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud