Thais legerleider vraagt nieuwe verkiezingen

Betogers verzamelden zich massaal in de terminal van de luchthaven van Bangkok (foto epa)

De bevelhebber van het Thaise leger heeft de premier van Thailand woensdag gevraag om nieuwe verkiezingen te organiseren. Hij riep daarnaast de opposanten van de regering op om de internationale luchthaven van Bangkok te ontruimen. Die werd gisteren door een massa betogers bestormd en volledig lamgelegd.

(belga) - "Dit is geen staatsgreep", verduidelijkte generaal Anupong Paojinda op een persconferentie na afloop van een vergadering van militaire en economische leiders.

De buitenparlementaire Volksalliantie voor Democratie (PAD) haar aanhangers opgeroepen om ook de luchthaven van Pattaya in het zuiden van het land te bezetten, zo schrijft de krant The Nation.

De betogers willen verhinderen dat premier Somchai terugkeert naar Thailand. Somchai is al onderweg naar huis vanuit Peru en zijn toestel zou volgens geruchten worden omgeleid naar Pattaya.

Op de luchthaven in Bangkok zitten intussen duizenden mensen vast op de luchthaven.

De betogers willen de democratisch verkozen regering ten val brengen. Het leger heeft zich, ondanks vragen van de regering, tot dusver afzijdig gehouden en de betogers laten begaan. Volgens waarnemers duidt dit erop dat PAD steun heeft in invloedrijke kringen.

De Volksalliantie had in 2006 ook maandenlang tegen de toenmalige regeringsleider Thaksin betoogd. Hij werd in september 2006 door het leger afgezet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud