Advertentie

Theo van Gogh vermoord door radicale moslim

(belga) - De Nederlandse regering houdt er ernstig rekening mee dat de man die is aangehouden voor de moord op filmmaker Theo van Gogh, handelde vanuit een radicale islamitische achtergrond. Dat hebben de ministers van Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens de bewindslieden is de verdachte bekend bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij hield zich namelijk op in de omgeving van moslimextremisten, maar behoort niet tot de kerngroep van ongeveer 150 radicale moslims die de AIVD in de gaten houdt wegens banden met terroristische organisaties.

De politici doen geen mededelingen over het briefje dat bij het lichaam van Van Gogh is achtergelaten. Het wordt nog onderzocht. Remkes en Donner benadrukken dat er geen reden was om aan te nemen dat hij een aanslag voorbereidde.

De verdachte die dinsdag is aangehouden voor de moord op Theo van Gogh, is een 26-jarige Amsterdammer. De man heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Dat maakte Leo de Wit, de hoofdofficier van Justitie, woensdag bekend.

Hoofdcommissaris Welten van het politiekorps van Amsterdam meldde dat van Gogh rond 8.45 uur door de Linnaeusstraat fietste en daarbij werd ingehaald door een andere fietser. Deze man begon te schieten in de richting van het slachtoffer. 'Van Gogh liet daarop zijn fiets vallen en kon aan de overkant van de straat komen. Daar heeft de dader het slachtoffer met een mes gestoken en liet hij een briefje achter.' Volgens de Nederlandse omroep NOS gaat het om een Arabische tekst.

De dader schoot ook nog eens terwijl hij bij Van Gogh stond. Hierbij is een omstander geraakt. Van Gogh overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud