Tien doden bij geweld in Irak

(belga) - In de West-Iraakse stad Qaim, zo'n 500 kilometer ten westen van Bagdad, hebben Amerikaanse soldaten maandag drie Iraakse burgers doodgeschoten. Tien anderen, onder wie vijf kinderen, raakten zwaargewond, aldus de plaatselijke artsen. De Amerikaanse soldaten vielen het woongebied aan nadat rebellen een gebouw van de douane met raketten hadden beschoten. Het gebouw deed dienst als een militaire basis voor de Amerikaanse troepen.

In Bagdad kwamen twee burgers om het leven en vielen twee gewonden bij de explosie van een autobom in de Rasheed-wijk. De bom was bedoeld voor een Amerikaans militair konvooi, maar dat wist aan de aanslag te ontkomen.

Directeur-generaal van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid, Saad Al-Amili, kon maandag in Bagdad eveneens ontkomen aan een aanslag op zijn leven. Vier van zijn lijfwachten, die in een andere wagen zaten, raakten gewond bij de bomaanslag.

In Bayji, ten noorden van Bagdad, openden rebellen het vuur op een bestelwagen. Volgens de nieuwszender Al-Arabiya kwam de Turkse bestuurder daarbij om het leven.

Zondag werden enkele leden van de partij van Chalabi, de Iraakse Nationale Conferentie, in een hinderlaag gelokt in Ramadi. Een van hen, Hameed Ali al-Dulaimi, raakte in coma nadat er op zijn wagen werd geschoten.

Ten zuiden van Bagdad, in de regio van Mahmoudiyah, werden de lijken van drie Irakezen teruggevonden. Bij hen was ook nog één gewonde, die later aan zijn verwondingen is bezweken. Volgens zijn verklaringen werd de wagen waarin hij en de drie andere Irakezen zaten, zondagavond aangevallen door gewapende mannen, die aan boord van een andere wagen zaten.

In dezelfde regio vielen maandagochtend twee zwaargewonden. Ook zij werden in hun wagen beschoten door onbekenden.

Intussen maakte de Iraakse regering maandag bekend dat veiligheidstroepen afgelopen maand twee vermoedelijke terroristen hebben opgepakt, die banden zouden gehad hebben met ex-dictator Saddam Hoessein. Het gaat om Abdullah Maher Abdulrasheed, schoonbroer van Saddams overleden zoon Kusai, en diens neef Marwan Taher Abdulrasheed. Beide mannen worden ervan verdacht terreuroperaties gefinancierd te hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud