Tien doden bij religieuze onlusten in Thailand

(belga) - In het zuiden van Thailand zijn het afgelopen etmaal tien mensen vermoord bij religieuze onlusten. Dat meldde de Thaise politie donderdag. Tien dagen geleden kwamen nog 87 moslims om bij de brutale onderdrukking van een betoging.

Bij de tien doden zijn negen boeddhisten. Donderdagochtend werden twee medewerkers van de spoorwegen, een agent, een verkoper en een voormalige lokale verantwoordelijke doodgeschoten. Een boeddhistische monnik verkeert nog in kritieke toestand nadat hij 's ochtends werd aangevallen door een man op een brommer.

Onbekenden vermoordden woensdag vijf mensen: een politieman werd thuis omgebracht, een vrouw en haar kind werden doodgeschoten in hun groentenwinkel. Een andere man kwam om bij een aanval waarbij ook zijn zoon gewond raakte en een vijfde man werd gewurgd. Al de slachtoffers, uitgenomen de lokale verantwoordelijke, zijn boeddhisten.

Het geweld deed zich voor in de zuidelijke provincies Pattani, Songkla en Narathiwat. De meerderheid van de Thaise bevolking is boeddhist, maar in het zuiden vormen de moslims een meerderheid. Moslimseparatisten voeren er al jaren een gewapende strijd.

Op 25 oktober stierven bij een betoging in de provincie Narathiwat 87 moslims, 78 van hen stikten in vrachtwagens toen ze van de provincie werden overgebracht naar een legerkamp. De politie pakte hen op bij de manifestatie en stouwde de vrachtwagens zo vol dat ze de reis niet overleefden. Het drama oogstte felle kritiek bij de moslimgemeenschap.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud