Tien handlangers Al Zarqawi opgepakt in Irak

(belga) - In Irak zijn de voorbije twee weken tien leidende figuren van het terreurnetwerk van de Jordaniër Abu Mussab Al Zarqawi opgepakt. Onder de arrestanten bevinden zich ook Al Zarqawi's adjunct, lijfwacht en koerier Aboe Kutaibah en zijn chauffeur Abu Osama. Dat deelde het bureau van de Iraakse premier Iyad Allawi vrijdag mee in Bagdad.

Het is niet duidelijk waar de arrestanten werden opgepakt. 'Bij verscheidene gelegenheden kwamen de veiligheidsdiensten zeer dicht bij de arrestatie van Al Zarqawi zelf', aldus nog de mededeling. De VS hebben een prijs van 25 miljoen dollar gezet op het hoofd van Al Zarqawi. De Jordaanse terrorist eiste al talrijke bomaanslagen en gijzelingen in Irak op.

In Jordanië kreeg een familie vrijdag 'gelukwensen om de marteldood' van hun zoon. Het zou gaan om de zelfmoordactivist die op 1 maart in Hilla ruim 130 mensen doodde. Het ging om de bloedigste zelfmoordaanslag sinds de val van het regime van Saddam Hoessein. In Irak zijn al verscheidene Jordaanse slachtoffers gevallen aan de zijde van de opstandelingen.

De regeringsonderhandelingen in Bagdad zijn intussen vastgelopen omdat de sjiitische en Koerdische partijen het niet eens worden over een oplossing voor de oliestad Kirkoek. Ahmed Al Safi, vertrouwenspersoon van de invloedrijke sjiitische grootayatollah Ali Al Sistani verzekerde vrijdag tijdens het vrijdagsgebed in Kerbala dat de kwestie-Kirkuk nog niet is afgerond. Er is al langer een akkoord dat de Koerden die onder Saddam uit de stad werden verdreven, toelaat om terug te keren. Toch is er onenigheid over de toewijzing van de stad aan het Koerdische autonome gebied in het noorden van Irak. Volgens de Koerdenleider Massud Barsani maakt Kirkuk historisch en geografisch deel uit van Koerdistan en moet de stad bijgevolg toegewezen worden aan de autonome koerdische provincies in Irak.

In Kirkuk werd vrijdag een lijk gevonden van een ontvoerde Iraakse soldaat. De man werd volgens de politie doodgeschoten.

De Poolse minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski kondigde intussen aan dat het Poolse contingent in Irak (1.700 manschappen) tegen de zomer zal worden beperkt. De Iraakse veiligheidstroepen zullen in de Poolse zone de verantwoordelijkheid krijgen over de provincie Wasit, vervolgens over Kadisja en uiteindelijk ook over Babylon. Het gaat om een terugtrekking van 'verscheidene honderden soldaten', stelde Szmajdzinski vrijdag in een interview met de krant Rzeczpospolita.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud