Tienduizend demonstranten betogen tegen kiesfraude in Kiev

(belga) - Zo'n 10.000 aanhangers van de Oekraïense oppositie hebben maandagvoormiddag in Kiev betoogd tegen mogelijke kiesfraude bij de presidentsverkiezingen van zondag. De sfeer onder de aanhangers van oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko is bedrukt, omdat regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj in de officiële peilingen een lichte voorsprong heeft.

Met drie vierden van de stemmen geteld, heeft Janoekovitsj met 48,65 procent van de stemmen een lichte voorsprong op Joesjtsjenko, die 47,72 procent van de stemmen achter zijn naam heeft. Dat deelde de kiescommissie mee. De exit polls van zondagavond duidden Joesjtsjenko aan als overwinnaar.

De oppositieleider uitte in de nacht van zondag op maandag kritiek op de massale kiesfraude. De opkomst in Janoekovitsj-gezinde gebieden, zoals Donetsk en Lugansk, waar tot 96 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen, noemde hij 'sprookjesachtig'. In deze gebieden werden zondag tevens honderd leden van de plaatselijke kiescommissies, die door de oppositie waren aangesteld, uit hun ambt ontzet.

22364142

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud