Tienduizenden volgen rouwstoet Aquino

Foto AFP ©AFP

Tienduizenden bedroefde Filipijnen hebben zich woensdag in de hoofdstad Manilla aangesloten bij de rouwstoet voor de overleden vroegere presidente Corazon Aquino. Ondanks de stromende regen waren meer dan 100.000 mensen onderweg om de geliefde politica de laatste eer te bewijzen.

(belga) - 'Cory, Cory, Cory', scandeerde de menigte, toen de met de nationale vlag omhulde kist van de kathedraal in de stad naar het kerkhof voorbijtrok. Vele mensen huilden om de liefdevol 'Tita Cory' (Tante Cory) genoemde oud-presidente, die zaterdag op 76-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleed.

De politiek onervaren huisvrouw had zich na de moord op haar man, oppositieleider Benigno Aquino, aan de kop van een volksbeweging gezet, die in 1986 een einde maakte aan de 20 jaar durende dictatuur van Ferdinand Marcos. Haar vastberaden strijd tegen de dictatuur en ambtsmisbruik maakte van haar een icoon van de democratie.

Vele mensen droegen een geel t-shirt, de kleur van Aquino's politieke beweging, of gele ballons en linten. Op spandoeken stond: 'We zullen jouw strijd voortzetten, Tita Cory'. Corazon Aquino zal naast haar echtgenoot eeuwige rust krijgen.

Dictator Marcos had in 1972 de krijgswet afgekondigd en Benigno Aquino jarenlang laten opsluiten. Na diens terugkeer uit ballingschap uit de Verenigde Staten in 1983 en zijn moord werd Marcos ervan beschuldigd de opdrachtgever van de aanslag te zijn. Na een succesvolle opstand werd de weduwe van Aquino in 1992 presidente van de Zuidoost-Aziatische eilandenstaat. Tijdens haar ambtsperiode overleefde ze verschillende pogingen tot een coup.

Aquino steunde aanvankelijk haar opvolgster en huidige presidente Gloria Macapagal Arroyo, maar werd later een van de felste criticasters van Arroyo, die na de omstreden stembusgang van 2004 werd beschuldigd van verkiezingsfraude.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud