Tientallen doden bij golf van geweld in Irak

Een nieuwe golf van geweld heeft zaterdag in Irak tientallen doden gemaakt bij verschillende incidenten ten noorden en zuiden van Bagdad. Dat laten de lokale autoriteiten weten.

(belga) In het dorpje al-Muqdadiyah, in de soennitische provincie Baquba, werden twaalf leden van dezelfde familie omgebracht door gewapende mannen. Die waren hun woning binnengedrongen en openden het vuur.

In een ander incident vielen gewapende mannen een woning binnen in het dorpje al-Hamyariyah, ten zuiden van Bagdad. Ze schoten er negen mensen dood en maakten drie gewonden. Onder de slachtoffers waren ook vrouwen en kinderen, aldus politiebronnen.

In Bagdad vielen bij verschillende aanslagen meerdere doden. In het centrum van de hoofdstad ontplofte een bomauto vlak bij een tankstation. Hierbij kwamen twee mensen om het leven en raakten er vijf gewond. In het zuidwesten van Bagdad viel een dode en vijf gewonden toen een minibus ontplofte. In een wijk in het noordoosten van de hoofdstad werd een bediende van een oliemaatschappij doodgeschoten. Toen in de wijk al-Nahrvan een explosief afging, kwamen twee mensen om het leven en werden er vier gewond.

Ondertussen doodde het Amerikaanse leger in een luchtaanval zes "activisten". Die hadden volgens het leger vrouwen en kinderen als "levend schild" gebruikt op het dak van een gebouw in de provincie Diyala, in het noorden van Irak. Volgens een mededeling werden de Amerikaanse strijdkrachten onder vuur genomen tijdens een operatie om een wapenhandel, verbonden met een terroristisch netwerk, te ontmantelen. "De gewapende terroristen verzamelden zich op het dak van een gebouw waar ze vrouwen en kinderen als levend schild gebruikten", aldus de Amerikanen. Nadat de vrouwen en kinderen werden vrijgelaten, werden de Amerikaanse grondtroepen nog voort onder vuur genomen. Zij riepen de hulp in van de strijdkrachten in de lucht, die in een aanval minstens zes gewapende mannen doodden.

foto afp

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud