Advertentie

Tim Geithner: Minzame mens, harde onderhandelaar

Timothy Geithner (foto: epa) ©EPA

Achter het minzame, jongensachtige uiterlijk van New York Fed-topman Timothy Geithner gaat een keiharde onderhandelaar schuil. Dat ondervond het kruim van Wall Street in september, toen Geithner hen voor de keuze stelde: zoek zelf een oplossing voor Lehman of jullie zijn als volgende aan de beurt.

Gecompliceerde instrumenten

Geithner heeft de verdienste meteen na zijn aantreden bij de New York Fed het gevaar van kredietderivaten ingezien te hebben. 'We hebben een enorme verandering in het financiële systeem gezien, met een snelle groei in meer gecompliceerde en minder liquide financiële instrumenten. En dat in een omgeving met erg lage volatiliteit', zei Geithner in februari 2007. 'Dit betekent dat we er geen idee van hebben hoe die markt in een moeilijke periode zal reageren.'

Bij zijn aankomst bij de New York Fed zette Geithner meteen zijn tanden in het 'Counterparty Risk Management Group Report'. In dat mondvol stonden de conclusies van de ondergang van het LTCM-hefboomfonds in 1998. Geithner maakte zich vooral zorgen over de ongecontroleerde groei van kredietderivaten. Die maakten het onmogelijk om een overzicht te krijgen van het tegenpartijrisico door 14 topbankiers bij de New York Fed te verzamelen, zoals in 1998. In de eerste paar jaar van zijn ambtstermijn maakte hij er werk van om Wall Street manu militari aan te sporen tot een betere administratie van hun gigantische kredietderivatenposities, die toen hopeloos archaïsch was.

Geithner mocht dan al in mei 2006 waarschuwen voor de 'negatieve verrassingen' die de 'slappere kredietvoorwaarden' en 'grotere hefboom' bij een minder voorspoedige economische klimaat zouden hebben, toch had hij zelf niet kunnen vermoeden in 2008 van de ene crisis en reddingsoperatie in de andere te rollen.

'Tim kent van nature geen stress', roemde Robert Rubin, de voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Geithner. Geithner dokterde in opdracht van Rubin in de late jaren 90 voor zo'n 100 miljard dollar reddingsoperaties uit voor landen als Brazilië, Indonesië en Zuid-Korea. Duimen maar dat Geithner even stressbestendig is bij het uittekenen van de redding van het eigen land.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud