Advertentie

Timothy Geithner bevestigd op Financiën

Timothy Geithner, met Barack Obama op de achtergrond - Foto Reuters

De benoeming van Timothy Geithner als minister van Financiën in de regering van president Barack Obama is maandag bevestigd via een stemming in de Amerikaanse senaat. Zestig senatoren stemden voor, 34 waren tegen.

(tijd/belga) - De nee-stemmen kwamen voornamelijk van Republikeinse kant, maar ook drie Democraten stemden tegen. 

De senaatscommissie van Financiën had vorige week donderdag Geithner voorgedragen ondanks kritiek van de republikeinen omwille van zijn fiscale fouten in het verleden. Geithner zou een deel van zijn belastingen in 2003 en 2004 niet hebben betaald. Geithner heeft publiekelijk zijn verontschuldigigen aangeboden en verduidelijkt dat het zou gaan om 'onvrijwillige' fouten.

Details

Nu Geithner officieel aan de slag kan, wordt verwacht dat de nieuwe regering snel de details onthuld van nieuwe acties om de financiële sector en de economie te ondersteunen. Waarnemers gaan ervan uit dat Geithner dinsdag meteen nieuwe regels zal vastleggen die de invloed van lobbyisten aan banden legt, om politieke invloed terug te dringen bij beslissingen bedoed om het financiële systeem te stabiliseren. 

Mogelijk deze week nog zet de regering de lijnen uit van een nieuw economisch reddingsplan en wordt aan het Congres ook gevraagd om de 350 miljard dollar van het plan van Henry Paulson, de voorganger van Geithner op Financiën, vrij te maken. 

New York Fed

Geithner was tot gisteren nog voorzitter van de Federal Reserve in New York. Zijn opvolger wordt waarschijnlijk dinsdag bekendgemaakt. William Dudley, voormalig econoom bij Goldman Sachs en nu nog hoofd van de marktendesk van de Fed van New York, zou het meeste kans maken.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud