Advertentie

Top Eurolanden is primeur

Voor het eerst in de geschiedenis van de euro komen de 15 staats- en regeringsleiders van de Eurozone zondag in vergadering bijeen. Al meer dan een jaar hing een top van de eurolanden in de lucht. Er werd herhaaldelijk over gepraat, maar de idee werd telkens afgevoerd. Zulk initiatief was omstreden, omdat het kon geïnterpreteerd worden als een eerste stap in de richting van een kerneuropa of een Europa met twee snelheden.

(belga) - Onder hen ook premier Yves Leterme, die deze namiddag met een regeringsvliegtuig naar Parijs vertrekt. De bijeenkomst is geen routinebijeenkomst en allerminst evident. Tot dusver was er binnen de EU-27, maar ook binnen de Commissie, groot verzet tegen zulk "apartje". Wat tot voor kort onbespreekbaar was, blijkt nu wel haalbaar. Dank zij de financiële crisis wordt een taboe doorbroken.

De Eurogroep bestaat momenteel uit 15 leden: de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus, Malta, Ierland en Slovenië. Vanaf 1 januari komt daar ook Slovakije bij en hoewel ze nog geen formeel lid zijn, zullen ze zondagnamiddag ook op het Elysée present zijn.

Al meer dan een jaar hing een top van de eurolanden in de lucht. Er werd herhaaldelijk over gepraat, maar de idee werd telkens afgevoerd. Zulk initiatief was omstreden, omdat het kon geïnterpreteerd worden als een eerste stap in de richting van een kerneuropa of een Europa met twee snelheden.

Vooral voormalig premier Guy Verhofstadt was er verantwoordelijk voor dat de Eurozone in woelige politieke debatten kwam. In volle institutionele crisis, na het Franse en Nederlandse nee van 2005 tegen het grondwettelijk verdrag, publiceerde hij "De Verenigde Staten van Europa." Het essay werd in meer dan 10 Europese talen uitgegeven en Verhofstadt stelde toen: "Desgevallend moet binnen de Europese Unie een kerngroep van landen het initiatief nemen."

"In het beste geval, aldus Verhofstadt op pagina 88 van zijn essay, zijn het de landen die deel uitmaken van de Eurozone." En Verhofstadt vervolgt: "Deze lidstaten, en de nieuwe die binnenkort zullen toetreden, moeten nu de ambitie hebben om een gemeenschappelijk sociaal-economisch beleid te ontwikkelen ter ondersteuning van de euro." Daar bleef het voor Verhofstadt niet bij. Volgens de voormalige premier moest de Eurozone ook het voortouw nemen om een gezamelijk leger op te richten en in het buitenlands beleid met één stem te spreken.

Tot dusver kreeg Verhofstadt voor zijn stelling vooral tegenwind, althans in de hogere Europese instanties. Commissievoorzitter José Manuel Barroso verzette zich tegen elke poging om met een kerneuropa te beginnen. Ook de voorzitter van de Eurogroep de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker was niet overtuigd van het gelijk van Verhofstadt. De laatste maanden hield hij de boot systematisch af als het idee van een aparte Eurotop aan bod kwam.

Omdat nood wet breekt, komt de top er vandaag toch. Zelfs als er weinig spectaculaire beslissingen worden genomen, kan de bijeenkomst een mijlpaal worden. Nu het taboe wordt doorbroken, zullen er in de toekomst allicht nieuwe Eurotops komen. En vermits regeringsleiders het zich bezwaarlijk kunnen veroorloven om te vergaderen en niets te beslissen, zal de Eurozone binnen de Europese besluitvorming een groter impact krijgen. Dat zal zeker het geval zijn als ook het Verdrag van Lissabon uiteindelijk op een Iers nee zou stranden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud