Topolanek: 'Relanceplan VS is weg naar hel'

De Tsjechische premier Mirek Topolanek - Foto AFP

De Tsjechische premier Mirek Topolanek, wiens regering dinsdag is gevallen over de slechte aanpak van de economische crisis, schoffeerde woensdag in het Europees Parlement de Amerikaanse regering-Obama. Topolanek noemde het herstelplan van Obama een 'weg naar de hel'.

(belga) - De gevallen Tsjechische premier zei dat de VS niet de goede weg zijn ingeslagen en dat de fouten uit de jaren dertig zich zullen herhalen. Die uitspraken lokten heftige reacties in het Europees Parlement uit.

Maar volgens de Tsjechische vicepremier Aleksandr Vondra heeft Topolanek nooit de woorden 'A Way to Hell' gebruikt. "Ik zat naast hem, hij heeft dat niet gezegd", zo zei Vondra tijdens een persconferentie op vraag van een Tsjechische journalist.

'Dat hebt u verkeerd verstaan', aldus Vondra die eraan toevoegde dat er een probleem was met de Engelse vertaling van de woorden van Topolanek die Tsjechisch had gesproken. Het citaat 'A Way to Hell' is evenwel ook door het Tsjechische persbureau CTK in het Tsjechisch verspreid.

'Geen impact'

Topolanek heeft woensdag in het Europees Parlement verzekerd dat de val van zijn regering geen impact zal hebben op het voorzitterschap van de Europese Unie. Niettemin bestaat er grote twijfel over de slagkracht van Praag. Vooral het Europese verdrag van Lissabon hangt aan een zijden draadje.

'Deze situatie zal geen impact hebben op het voorzitterschap', zo verklaarde Topolanek in het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens Topolanek hoeft zijn status als ontslagnemend premier hem niet te verhinderen zijn taken als voorzitter van de Europese Unie gewoon voort te zetten.

De verklaring van Topolanek stelt echter weinig Europarlementsleden gerust. De Europese agenda oogt immers bijzonder druk. Zo vindt op 2 april in Londen de top van de G20 over de financiële en economische crisis plaats en drie dagen later strijkt de Amerikaanse president Barack Obama neer in Praag voor overleg over onder meer de strijd tegen klimaatverandering.

Topolanek moet de Europese Unie doorheen die onderhandelingen loodsen terwijl het politieke gewoel in Praag almaar zal toenemen. Het waren immers leden van zijn centrumrechtse partij ODS en van de groene coalitiepartner die de extra stemmen leverden die nodig waren om het vertrouwen in de regering op te zeggen. Intussen aast ook de sociaaldemocratische oppositie op een greep naar de macht.

Lissabon

Meer nog dan het Europese voorzitterschap hangt de goedkeuring van het verdrag van Lissabon aan een zijden draadje. De Tsjechische senaat moet het nieuwe Europese verdrag nog bekrachtigen en nadien moet ook de eurosceptische president Vaclav Klaus de tekst ondertekenen. Zonder Tsjechische ratificatie kan het verdrag niet in werking treden.

Een woordvoerder van de senaat meldde woensdag dat de senatoren zich zoals gepland in de tweede helft van april over het verdrag zullen buigen, maar zowel Topolanek als vicepremier Aleksandr Vondra erkende woensdag in Straatsburg dat 'de nieuwe ontwikkelingen de situatie bemoeilijken'. Beide politici konden enkel beloven dat ze hun best zullen doen.

De val van de regering maakte immers duidelijk dat Topolanek de sterke eurosceptische stroming binnen zijn partij niet langer onder controle heeft. Topolanek, zelf evenmin een warm pleitbezorger van Lissabon, legt de bal in het kamp van de oppositie. 'De telefoon bevindt zich in het bureau van (de sociaaldemocratische leider) Jiri Paroubek', verklaarde de ontslagnemende premier.

Kopzorgen

Voor de Europese Unie dreigen er een hoop institutionele kopzorgen indien de Tsjechen of de Ieren (die in september of oktober opnieuw over Lissabon zullen stemmen) de goedkeuring van het verdrag van Lissabon opnieuw vertragen. Topolanek kon enkel bevestigen dat hij na de Europese verkiezingen van 7 juni de procedure voor de aanduiding van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wil lanceren.

Hij wist echter geen antwoord te verzinnen op de vraag wanneer de voltallige Commissie zou aangesteld worden. Na het mislukte referendum in Ierland hadden de staatshoofden en regeringsleiders van de Unie afgesproken dat het verdrag van Lissabon toestaat dat elke lidstaat over een onderdaan binnen de Europese Commissie blijft beschikken.

Indien Lissabon niet tijdig in werking kan treden, zou de Commissie echter samengesteld moeten worden op basis van het verdrag van Nice, en dat stelt dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie afgeslankt moet worden. Mogelijk moet het Tsjechische voorzitterschap de komende maanden ook deze heikele juridisch-politieke knoop ontwarren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud