'Trojka' moet Kosovaarse kluwen ontwarren

Het op stapel staande nieuwe overleg om uit de impasse over de kwestie-Kosovo te komen, zal op voorstel van Duitsland gevoerd worden door een "trojka", bestaande uit onderhandelaars van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland. Daarover zijn de zes leden van de Kosovo Contactgroep het woensdag bij overleg in Wenen eens geworden. Tot die Contactgroep behoren de VS, Rusland en vier EU-landen (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië).

(belga) Het voorstel voor een "trojka" was maandag in Brussel gelanceerd door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. Toen maakte naast Rusland ook Frankrijk nog enig voorbehoud. Vorige week hadden alle pogingen om een oplossing voor Kosovo te vinden via een VN-resolutie definitief schipbreuk geleden. Alle resolutieontwerpen opgesteld door de Westerse landen gingen dan ook uit van uiteindelijke "onafhankelijkheid onder (EU-)toezicht" van de Zuid-Servische provincie. Omdat zo'n resolutie een vervelende precedentswaarde zou hebben voor andere separatistische conflicten, met name de zogenaamde "bevroren conflicten" in de voormalige Sovjetunie (Transnistrië, Abchazië, Zuid-Ossetië, Nagorno-Karabach), werd in alle teksten ook zorgvuldig gewezen op het "unieke" karakter van de Kosovokwestie.

Wanneer de nieuwe onderhandelingen zullen worden aangesneden en in welke vorm zij precies gevoerd zullen worden, bleef ook na het overleg in Wenen onduidelijk. VS en EU willen een periode van 120 dagen voorleggen waarbinnen overeenkomst moet worden bereikt (en waarna Kosovo ongeacht de uitkomst van de gesprekken onafhankelijk wordt verklaard); Rusland daarentegen wil onderhandelen zonder vooraf opgelegde voorwaarden. Mogelijk is de Russische positie woensdag in de loop van de dag enigszins verzacht na het besluit van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari om er als Kosovo-gezant een punt achter te zetten. Al moet Rusland nu niet denken dat met het opstappen van de voormalige Finse president het "plan-Ahtisaari" eneneens van tafel is geveegd, zo waarschuwde de Amerikaanse Kosovogezant Frank Wisner.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud