Turken betogen massaal tegen regering

Honderdduizenden Turken zijn zondag samengekomen in Istanboel om te betogen tegen de islamitisch-conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan en voor een behoud van het laïcisme, de scheiding van kerk en staat. Dat berichtten televisiezenders.

(belga) 'Turkije is laïcistisch en zal dat blijven', scandeerden de manifestanten die getooid waren met Turkse vlaggen en portretten van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, meedroegen.

'Geen sharia, geen putsch', luidde een andere slogan die zinspeelde op de crisis tussen de regering en het Turkse leger rond de verkiezing van een nieuwe president. In ongewoon scherpe bewoordingen had de algemene staf van het leger vrijdag gewaarschuwd voor een sluipende islamisering van Turkije en zich onrechtstreeks uitgesproken tegen de verkiezing van buitenlandminister Abdullah Gül tot nieuwe president.

Op 14 april was er in de Turkse hoofdstad Ankara ook al een massaprotest. Toen betoogden tot anderhalf miljoen mensen tegen een kandidatuur van premier Erdogan voor het presidentschap.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud