'Turkije opent haven en vliegveld voor Cyprus'

Turkije is bereid een haven en een luchthaven open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. Dat heeft woordvoerder Mikko Norros van EU-voorzitter Finland donderdag meegedeeld.

Een Turkse vlag op een berghelling op de grens tussen Grieks en Turks Cyprus - foto belga

(belga) - Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. "Het overleg is nog steeds aan de gang", zo luidde het. De Finnen stellen dat de laatste dagen intens werd onderhandeld.

Eerder deze maand adviseerde de Europese Commissie de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie gedeeltelijk op te schorten wegens de weigering van Ankara om luchthavens en havens open te stellen voor Cyprus.

Cyprus is sinds 1974 de facto verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Het Griekse deel is sinds 2004 lid van de EU. Turks-Cyprus en Turkije willen een oplossing voor het Cypriotische probleem via de VN. De EU eist echter van de Turken dat ze Cyprus erkennen en er handelsverkeer uit toestaan.

De toegeving van Ankara komt daarom als een verrassing. Wat de toegeving precies inhoudt, is wel nog niet helemaal duidelijk. Maandag moeten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslissen over het verloop van de verdere toetredingsonderhandelingen met Turkije.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud