Turkije: VS waarschuwt Europese Unie voor strategische vergissing

"De Europese Unie zou een strategische vergissing zonder voorgaande begaan als ze de deur voor Turkije zou sluiten." Dat verklaarde de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken in de marge van de OVSE-ministerraad te Brussel. Verder stelde Burns dat het absoluut tijd is dat de Veiligheidsraad een hard signaal naar Iran stuurt. "Het is tijd, aldus Burns, dat Rusland en China met een duidelijke resolutie instemmen."

(belga) Voor Burns en de VS is het essentieel dat de Europese Unie de deur voor Turkije openhoudt. De Amerikaanse onderminister onderstreepte verder dat het groen licht van de Europese Unie om met de toetredingsonderhandelingen van start te gaan, misschien wel de belangrijkste beslissing was die Europa de laatste 30 jaar nam.

"Turkije, aldus Burns, is een deel van Europa en de Europese Unie kan niet zonder Turkije." Burns wees verder op het parkoers dat Turkije de laatste jaren aflegde. Het is een seculiere staat, de democratie wordt er systematisch versterkt en het land is een voorbeeldige bondgenoot. Volgens het Amerikaanse regeringslid is het vanzelfsprekend dat Turkije de voorwaarden die met Europa werden overeengekomen, vervult. "Toch is het ondenkbaar, aldus Burns, dat Europa de deur zou sluiten."

Wat Iran betreft, liet Burns er weinig twijfel over bestaan dat het Amerikaans geduld op is. Er moet nu een sterk signaal aan het adres van Iran komen. Burns hoopt dat de zes landen die het Iran-dossier beheren -VS, Rusland, China, VK, Frankrijk en Duitsland- het eens worden over een duidelijke resolutie en een harde tekst. Burns stelde dat China en Rusland nu met de voorgesteld ontwerp moeten instemmen. Op de vraag hoe deze landen overtuigd kunnen worden, antwoordde Burns dat hij heel, overtuigende argumenten zal gebruiken. "Morgenvroeg, zo zei hij, sta ik om 8 uur op de Quai d'Orsay."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud