Turks luchtruim open voor Amerikaanse vliegtuigen

(belga) - Turkije heeft zijn luchtruim opengesteld voor Amerikaanse militaire vliegtuigen die operaties uitvoeren in Irak. Er zijn al U2-verkenningstoestellen, die vanuit Duitsland opereren, via het Turkse luchtruim naar Irak gevlogen. Dit meldde de Turkse televisiezender NTV woensdag. De toestellen hebben echter geen toestemming gekregen om in Turkije te landen.

Als het bericht van NTV juist is, betekent dit dat de regering in Ankara voor het eerst in positieve zin heeft gereageerd op een verzoek van de Verenigde Staten tot militaire samenwerking bij acties tegen Irak. De VS zouden de Turkse regering hebben gevraagd tienduizenden militairen te mogen stationeren in het zuidoosten van Turkije als voorbereiding op een mogelijke actie in het noorden van Irak. Washington wil ook graag gebruik maken van Turkse havens en luchtmachtbases.

Tijdens de Golfoorlog van 1991 kregen de VS toegang tot de luchtmachtbasis in het Zuid-Turkse Incirlik. Daar vandaan voerden U2-toestellen missies uit boven Irak. Incirlik wordt momenteel gebruikt door Britse en Amerikaanse straaljagers die patrouilles uitvoeren in de 'no-fly-zone' in het noorden van Irak.

Amerikaanse U2's voeren volgens Amerikaanse media momenteel ook operaties uit boven Irak vanuit bases in Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud