Advertentie

Turks parlement maakt weg vrij voor Erdogan

(belga) - Recep Tayyip Erdogan, de sterke man van de regerende islamitisch-conservatieve partij AKP, zou binnenkort dan toch premier kunnen worden. Het Turkse parlement heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tegen de wil van president Ahmet Necdet Sezer en met steun van de sociaaldemocratische oppositie ingestemd met een grondwetswijziging die de weg vrijmaakt voor Erdogan.

De partij van Erdogan won in november met ruim overwicht de Turkse verkiezingen, maar eerdere veroordelingen wegens aanzetten tot religieuze haat verhinderden Erdogan om premier te worden. Toch werd hij de voorbije maanden in het buitenland overal ontvangen als de natuurlijke leider van Turkije.

Totnogtoe schreef de grondwet voor dat niemand tot parlementslid kon verkozen worden die wegens "ideologische en anarchistische activiteiten" veroordeeld is. Die passage is nu geschrapt en vervangen door "terroristische misdrijven". Daarmee is het licht op groen gezet voor Erdogans deelname aan de bijverkiezingen in februari en kan hij vervolgens in het parlement gaan zetelen. De verwachting is dat de huidige premier Abdullah Gul dan een stapje opzij zal doen.

De grondwetswijziging was niet naar de zin van de Turkse president Ahmet Necdet Sezer, die betoogde dat de grondwet niet gewijzigd mocht worden met het oog op de politieke ambities van één persoon. Eerder deze maand stelde hij dan ook zijn veto tegen de zogenaamde Lex Erdogan, maar de stemming van vrijdag haalt dat veto onderuit. Sezer heeft in theorie nog twee verweermiddelen. Hij kan beroep doen op het Turkse hooggerechtshof of een volksreferendum uitschrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud