Turkse regering dient legerleiding krachtig van antwoord

De Turkse regering heeft de legerleiding krachtig van antwoord gediend. Het leger had de regering er vrijdag van beschuldigd de scheiding van kerk en staat op de helling te zetten. De regeringswoordvoerder herinnerde er zaterdag aan dat de generale staf van het leger "onder de orders van de eerste minister" blijft.

(belga) Enkele uren na de eerste stemronde voor de verkiezing van een nieuwe president had de legerleiding in een verklaring laten weten dat ze het laïcisme -de scheiding van kerk en staat- "vastberaden zou verdedigen". De legerleiding is "partij" in de debatten over de presidentsverkiezing en zou "haar houding en optreden indien nodig duidelijk maken", luidde het.

De verklaring was "tegen de regering gericht" en een poging om de Turkse justitie te beïnvloeden, liet regeringswoordvoerder Cemil Cicek zaterdag optekenen na een vergadering van meer dan twee uur van eerste minister Recep Tayyip Erdogan met meerdere van zijn ministers. "In een democratisch bestel is alleen al de gedachte daaraan bevreemdend", klonk het.

In de eerste stemronde voor de verkiezing van een nieuwe president kreeg de kandidaat van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP, buitenlandminister Abdullah Gül, vrijdag onvoldoende parlementsleden achter zich om tot president te worden verkozen. Gül kwam tien stemmen te kort voor de benodigde tweederdemeerderheid.

De oppositie stapte naar het grondwettelijk Hof in Ankara om de kiesronde ongeldig te laten verklaren. Volgens haar waren er vrijdag bij de zitting in het parlement niet genoeg parlementsleden aanwezig.

De oppositie en het leger vrezen dat Gül, met zijn islamitische achtergrond, een gevaar is voor het seculiere karakter van de Turkse staat. De strikte scheiding van kerk en staat, ingevoerd door Atatürk, is in Turkije heilig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud