Twee explosies in Abchazië

In de badplaats Gagry, in de separatistische republiek Abchazië, hebben zondag twee ontploffingen, waarvan één zes slachtoffers maakte, plaatsgevonden. De Abchazische leider heeft Georgië beschuldigd van "staatsterrorisme". Dat meldt het Russische persagentschap Interfax.

(belga) - "Georgië is verantwoordelijk voor die terroristische aanslagen die als doel hebben de situatie in Abchazië te destabiliseren. Georgië blijft staatsterrorisme verrichten", verklaarde Sergej Bagapsj, de internationaal niet-erkende president van de separatistische republiek.

De explosies vonden plaats in Gagry, een badplaats aan de Zwarte Zee waar duizenden Russische vakantiegangers deze zomer verwacht worden. Zij zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Abchazië.

"Zes inwoners raakten gewond door een ontploffing in de buurt van de markt", luidt het. De tweede explosie, waarbij geen slachtoffers vielen, gebeurde enkele minuten later voor een winkelcentrum, zo verklaarde Beslan Adliba, de chef van de lokale politie.

Abchazië, dat door Rusland gesteund wordt, kent een de facto-onafhankelijkheid sinds het zich in het begin van de jaren negentig van Georgië afscheidde na een oorlog waarbij duizenden doden vielen en honderdduizenden mensen gedwongen werden hun huizen achter te verlaten.

De toestand in Abchazië veroorzaakte de voorbije maanden spanningen in de Russisch-Georgische relaties, in het bijzonder na de beslissing van Moskou, die in april bekendgemaakt werd, om zijn relaties met die regio en met Zuid-Ossetië, een andere separatistische Georgische provincie, te versterken.

Tbilissi beschuldigt Moskou ervan beide regio's te willen annexeren. Rusland op zijn beurt beschuldigt Georgië ervan die gebieden met geweld te willen recupereren. De ambitie van Georgië om lid te worden van de Navo speelt een onderliggende rol in het conflict.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud