Advertentie

Twee terroristische broers zijn Nederlanders

(belga) - De twee mannen die woensdag na een lange belegering in het Laakkwartier in het Nederlandse Den Haag werden aangehouden, zijn broers en hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en samenspannen tot moord met een terroristisch oogmerk.

Ook verdenkt de Nederlandse Justitie hen van poging tot moord op het arrestatieteam dat de twee wilde aanhouden. De twee zijn 19 en 22 jaar oud en bezitten de Nederlandse nationaliteit. Ze worden vrijdag in Rotterdam voorgeleid. Een van de twee is vermoedelijk de man die gewond raakte bij zijn aanhouding. Het gaat om zonen van een Amerikaanse man en een Nederlandse vrouw.

In de woning in de Antheunisstraat in Den Haag, waar de twee mannen zich na een mislukte inval hadden verschanst, vond de nationale recherche donderdag drie granaten. De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende bracht donderdag een bezoek aan het Laakkwartier. Hij sprak met inwoners van de wijk.

De politie hield woensdag in totaal zeven mensen aan in Den Haag, Amsterdam en Amersfoort. De verdachten zouden banden hebben met de zogenoemde Hofstadgroep. Tot deze groep behoort volgens Justitie ook de 18-jarige Samir A. (Azzouz), die vastzit voor het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Samir A. zou contact hebben gehad met iemand uit Spanje. Volgens de Spaanse inlichtingendienst zit deze persoon in Spanje vast wegens betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in het Marokkaanse Casablanca op 16 mei 2003. Volgens het Spaanse persagentschap EFE hadden de twee in Den Haag opgepakte mannen vermoedelijk contact met de Spanjaard.

De man die vastzit voor de moord op Theo van Gogh, Mohammed B., had ook contacten met de verdachten uit de Hofstadgroep, een groep jonge moslims uit Noord-Afrikaanse landen. De mobiele telefoon van B. werd afgeluisterd vanaf augustus tot 21 oktober, twee weken voor de moord op de filmmaker. 22323107

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud