Uitstoot broeikasgassen EU steeg met 0,3 procent in 2004

De uitstoot van broeikasgassen in de vijftien oude lidstaten van de Europese Unie is tussen 2003 en 2004 met 0,3 procent gestegen. In België steeg de uitstoot in die periode met 0,2 procent. Dat blijkt uit gegevens die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

(belga) Ondanks die toename lag de uitstoot van broeikasgassen in de vijftien oude lidstaten van de EU twee jaar geleden 0,9 procent lager dan in 1990. In dezelfde periode groeide de economie met 32 procent. 'Het is zeer bemoedigend dat we het verband tussen economische groei en broeikasgassen hebben doorbroken, maar die trend moet de volgende jaren versneld worden', zei eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas.

De lidstaten hebben nog veel werk op de plank. Het protocol van Kyoto vereist immers dat de vijftien oude lidstaten tegen 2012 8 procent minder uitstoten dan in 1990. Ook België moet nog een flinke inspanning leveren. Ons land stootte in 2004 0,7 procent meer broeikasgassen uit dan in 1990, terwijl het protocol een reductie van 7,5 procent vooropstelt voor België.

'Om onze doelstellingen te bereiken, moeten de lidstaten intenser werken aan de uitvoering van de vele maatregelen tegen klimaatverandering die de Europese Unie de voorbije jaren nam', meent Dimas. De Griek verwacht veel van de verdere ontwikkeling van de handel in uitstootrechten. Tegen het eind van de maand juni moeten de lidstaten hun nieuwe plannen voor de toewijzing van uitstootrechten indienen bij de Commissie.

De toename van de uitstoot in 2004 is hoofdzakelijk te wijten aan het wegvervoer, de ijzer- en staalproductie en de olieraffinage. Ook de uitstoot van de sterk vervuilende CFK's, afkomstig van koel- en aircosystemen, nam toe. De uitstoot van de huishoudens daalde dan weer.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud