Uruguay: banken gaan maandag weer open

(belga) - De directie van de Centrale Bank van Uruguay (BCU) heeft beslist om maandag de banken weer te openen. Die werden afgelopen dinsdag gesloten om een kapitaalvlucht tegen te houden.

De Centrale Bank heeft daarenboven beslist om de activiteiten van 2 banken, Banco Comercial en Banco de Credito, op te schorten. De beslissing van de BCU kwam er na de goedkeuring door het parlement van een wet die het banksysteem moet versterken en nadat de VS hadden aangekondigd dat ze een krediet van 1,5 miljard dollar zullen overmaken.

De directeuren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Interamerikaanse Bank van Ontwikkeling (IDB) en de Wereldbank (WB) hebben zondag hun respectievelijke directieraden aanbevolen om de hulp aan Uruguay te verhogen tot een totaal van 3,8 miljard dollar.

Deze verhoging volgt op een vorige verhoging van de kredieten die het IMF in juni aan Uruguay had toegekend. Toen ging het toegekende bedrag van 1,5 miljard dollar naar 2,3 miljard dollar. De initiatieven van de drie multilaterale financiële instellingen zijn in totaal goed voor een stijging met 800 miljoen dollar van de hulp die aan Montevideo wordt toegekend om het hoofd te kunnen bieden aan de financiële crisis. Volgende week zal Uruguay deze bijkomende kredieten reeds ter beschikking hebben.

De Amerikaanse minister van Financien, Paul O'Neill, drukte zondag in een persmededeling zijn hoop uit dat de verhoging van de toegekende hulp aan Uruguay de "enorme druk" die op dit land rust, zal kunnen verlichten. O'Neill is zondag vanuit Washington vertrokken voor een driedaagse rondreis die hem achtereenvolgens in Brazilië, Uruguay en Argentinië zal brengen.

De Verenigde Staten zullen maandag 1,5 miljard dollar overmaken aan de Centrale Bank van Uruguay (BCU). Dat geld moet ervoor zorgen dat de banken, die sinds afgelopen dinsdag gesloten zijn, heropend kunnen worden. Het geld al om 8 uur lokale tijd (11 uur GMT) zal worden overgemaakt door middel van een storting afkomstig van de Federal Reserve Bank.

Dankzij dit krediet van de VS kan Uruguay wachten op de storting van de financiële hulp die het land aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere multilaterale organisaties heeft gevraagd. Dit is het vierde jaar dat Uruguay te kampen heeft met een recessie die nog wordt versterkt door de impact van de Argentijnse crisis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud