Vakbonden en werkgevers Duitse openbare sector bereiken compromis

(belga) - Vakbonden en werkgevers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een compromis bereikt over de lonen van de drie miljoen ambtenaren in Duitse openbare sector. Daarmee is een staking afgewend.

De overeenkomst kwam er na finale marathononderhandelingen. Er komt een loonsstijging van 2,4 % vanaf begin 2003 voor de laagste en middelste loongroepen. Voor de hogere lonen volgt de stijging op 1 april. Begin 2004 en op 1 mei 2004 volgen loonsstijgingen van 1%.

Er kwam ook een akkoord uit de bus voor het gelijktrekken van de lonen in het oosten van het land in vergelijking met de lonen in het westen, één van de pijnpunten in de onderhandelingen. De laagste lonen zouden tegen 2007 - en de hoogste lonen tegen 2009 - aan de lonen in het westen van het land worden aangepast.

Het zag er lang naar uit dat de onderhandelingen op een sisser gingen uitlopen. Bij het begin van de finale gesprekken waren de vakbonden ronduit pessimistisch en was de stakingsdreiging hoog. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily waarschuwde dat vakbondsacties tijdens de onderhandelingen tot gevolg zou hebben dat de werkgevers zich definitief uit de gesprekken zouden terugtrekken. Twee eerdere onderhandelingsrondes in december haalden niets uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud