Veertien doden bij nieuwe golf van geweld in Liberia

(belga) - In Monrovia, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Liberia, zijn het afgelopen weekend minstens veertien mensen omgekomen bij rellen tussen verscheidene milities en rebellen. Dat bevestigde de Liberiaanse minister van Informatie William Allen maandag. De aanwezige VN-vredestroepen arresteerden ongeveer 250 strijders.

Monrovia beleefde het voorbije weekend de zwaarste golf van geweld sinds voormalig president Charles Taylor vorig jaar in ballingschap ging. Naast veertien doden vielen minstens 250 gewonden te betreuren. Vijf kerken en twee moskeeën werden verwoest.

Intussen keerde de rust weer in Monrovia. Abdusalami Abubuakar, de vredesonderhandelaar van de West-Afrikaanse gemeenschap, arriveerde maandag in de hoofdstad en probeert de rivaliserende rebellenfracties opnieuw in het vredesproces te betrekken.

De VN-troepen (UNMIL) arresteerden de voorbije dagen ongeveer 250 strijders. Zondag verstreek de deadline voor de inlevering van wapens. In het kader van dat VN-programma hebben inmiddels ongeveer 95.000 strijders wapens afgestaan, maar er is nog veel wapentuig in omloop. De VN-soldaten proberen via huiszoekingen meer wapens in beslag te nemen.

In Liberia probeert een overgangsregering onder leiding van Gyude Bryant een definitief einde te maken aan een burgeroorlog die veertien jaar aansleepte. In het land zijn 15.000 VN-soldaten aanwezig.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud