Veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid

(tijd) - Na de berichten over de verslechterde gezondheidstoestand van Arafat zijn de Israëlische en de Palestijnse veiligheidsdiensten in de hoogste staat van paraatheid. Ze vrezen dat de dood van Arafat een golf van geweld kan veroorzaken.

Vertegenwoordigers van 13 Palestijnse groeperingen komen vrijdagmiddag in Gaza bijeen. 'We vergaderen over de gevaarlijke situatie en over de mogelijkheden als Arafat zou overlijden', zei Mohammad al-Hindi van de Islamitische Jihad. Onder meer vertegenwoordigers van Hamas, de Islamitische Jihad en Fatah zullen aanwezig zijn op de vergadering.

Donderdag kwamen ook de belangrijkste Palestijnse politici in spoedzitting bijeen om de crisis te bespreken. Er dreigt een machtsvacuüm omdat de opvolging van Arafat nooit is geregeld. Maar naar verluidt doen de Palestijnse politici er alles aan om dat gat op te vullen.

Waarschijnlijk komt de macht in handen van premier Ahmed Korei en diens voorganger Mahmud Abbas. Korei kreeg gisteren al enkele bevoegdheden van Arafat doorgeschoven. Het gaat vooral om financiële aangelegenheden en veiligheidszaken. Het is niet duidelijk of Korei of Abbas ook daadwerkelijk Arafat gaan opvolgen.

Twee Palestijnse groeperingen riepen gisteren op een 'leiding van nationale eenheid' te vormen. Dat betekent volgens hen dat ook de extremistische groepen als Hamas deel gaan uitmaken van het politieke bestuur. Een woordvoerder van Hamas liet weten dat zijn partij bereid is in de politiek te stappen. Arafat leidde bijna 40 jaar lang de Palestijnse strijd. Met zijn dood breekt een nieuw tijdperk aan in de Israëlisch-Palestijnse relaties. Het vredesproces lag jarenlang stil omdat Israël weigerde te onderhandelen met Arafat. De Israëlische premier, Ariel Sharon, liet al weten te willen praten met Arafats opvolger.

22282643

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud