Veiligheidsraad bereikt geen akkoord over resolutie

De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben zaterdag hun beraad over Libanon afgesloten zonder een staakt-het-vuren te eisen. Dat meldt de uitvoerend voorzitter van de Raad, de Franse ambassadeur Jean-Marc de La Sablière.

(tijd) Libanon had de Raad gevraagd een verklaring aan te nemen waarin een staakt-het-vuren wordt geëist en wordt opgeroepen tot de bescherming van de burgerbevolking. Zaterdag kwamen opnieuw 38 Libanese burgers om het leven bij Israëlische bombardementen. 'We zijn zeer teleurgesteld,' aldus de Libanese vertegenwoordiger Nouhad Mahmoed na de bijeenkomst achter gesloten deuren. De Veiligheidsraad 'zendt een zeer slecht signaal uit, niet alleen aan het Libanese volk, maar ook aan het Arabische volk en aan alle kleine landen die het in hun eentje moeten opnemen tegen de Israëlische overmacht,' zo luidt het. Vrijdag riep Libanon de Veiligheidraad er al vergeefs toe op een staakt-het-vuren te eisen. De Raad kwam toen in noodberaad bijeen, maar de onvoorwaardelijke steun van de VS aan Israël stond een gezamenlijke resolutie in de weg.

De La Sablière meldt dat de Veiligheidsraad maandagmorgen opnieuw bijeenkomt voor een briefing van Jean-Marie Guéhenno, de adjunct-secretaris-generaal die belast is met de missies voor vredeshandhaving van de VN, en Ibrahim Gambari, adjunct-secretaris-generaal voor politieke zaken. Er zal gesproken worden over de gevolgen van het huidige geweld in Libanon voor het mandaat van de VN-missie in Libanon (UNIFIL). Volgens Guéhenno heeft secretaris-generaal Kofi Annan van Israël de verzekering gekregen dat de UNIFIL-troepen niet in hun werkzaamheden gehinderd zullen worden. Deze missie van 1.990 soldaten langs de Israëlisch-Libanese grens heeft een mandaat van een half jaar dat op 31 juli afloopt.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud