Vele doden bij neerslaan betoging in Guinee

Foto AFP ©AFP

Het Guinese leger heeft maandag in Conakry, de hoofdstad van Guinee, een betoging van de oppositie neergeslagen. Daarbij zijn minstens 128 doden gevallen.

(belga) - Dat meldde de partij van de Guineese opposant Sydia Touré dinsdag in een communiqué dat het Franse persbureau AFP in Dakar in handen kreeg.

Volgens de Afrikaanse mensenrechtenorganisatie Raddho hebben soldaten vrouwen verkracht, eerst in het stadion van de Guineese hoofdstad en later in kazernes en commissariaten.

Aanleiding voor de betoging van de oppositie waren geruchten dat legerkapitein Moussa Camara zijn kandidatuur voor het presidentschap zou stellen. Dat zou niet stroken met de overeenkomst over de politieke overgangsperiode die het leger en de politieke partijen eerder dit jaar sloten.

Camara kwam eind vorig jaar aan de macht in het West-Afrikaanse land nadat hij de dood van president Lansana Conte had aangegrepen om een militaire coup uit te voeren.

In een reactie zegt Eurocommissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Karel De Gucht 'in shock' en 'diepbedroefd' te zijn door de gebeurtenissen in het Afrikaanse land. 'Ik ben in shock en diepbedroefd door de verschrikkelijke gebeurtenissen die maandag in Guinée tientallen doden en gewonden hebben geëist', zo stelt De Gucht in een mededeling.

De Gucht roept alle partijen op tot kalmte en terughoudendheid en vraagt de onmiddellijke vrijlating van gearresteerde politici en militanten. 'Het is duidelijk dat de verantwoordelijken voor deze misdaden zich zullen moeten verantwoorden voor het gerecht', aldus de eurocommissaris.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud