Venezolaanse olie-industrie effectief genationaliseerd

Duizenden jubelende arbeiders hebben dinsdag de Venezolaanse olievelden bezet. Zij hebben daarmee officieel en samenvallend met 1 mei de nationalisering van de vijfde grootste petroleumindustrie ter wereld voltrokken.

(belga) "Vandaag komt een einde aan een tijdperk waarin onze rijkdom eindigde in handen van eender wie behalve het Venezolaanse volk", zei president Hugo Chavez in een toespraak dinsdagavond (plaatselijke tijd). "De nationalisering van de Venezolaanse olie is nu een feit", aldus de president die reeds in februari een decreet daartoe had ondertekend.

Het leger is uitgestuurd om de olievelden in het oostelijke Orinoco te bezetten. Arbeiders met rode t-shirts waarop "ja aan de nationalisatie" stond, bezetten dan kort na middernacht (plaatselijke tijd) die productiecentra.

Het Orinocobassin is 600 km lang en 70 km breed, langs de rivier Orinoco. Het zou de grootste petroleumreserves ter wereld bevatten.

Totnogtoe hadden buitenlandse firma's het er voor het zeggen. Zij zijn nu gedwongen de controle over te dragen aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PVDSA en een minderheidsaandeel te nemen in jointventures. Bedrijven als het Amerikaanse Exxon Mobil en Chevron accepteerden dit, net als het Franse Total, het Britse BP en het Noorse Statoil. Met het Amerikaanse Conoco Philips wordt nog een deal uitgewerkt.

De internationale petroleumbedrijven maakten deel uit van vier "strategische associaties" met PVDSA. Zij investeerden sinds de jaren negentig betekenisvol om de technologie aan te reiken om de ruwe olie in een lichtere variant van betere kwaliteit om te zetten. Die "associaties" produceren nu ongeveer 660.000 barrels per dag en betalen reeds 33,33 procent royalties plus een inkomensbelasting van vijftig procent op elk vat van 159 liter.

Maandagavond kondigde Caracas aan uit de Wereldbank en het IMF te stappen wat voor Chavez "instrumenten van het Amerikaanse imperialisme" zijn.

Bij de start van zijn nieuwe ambstermijn begin dit jaar en die loopt tot 2013, heeft Chavez de verankering van zijn land in het socialisme aangekondigd, samen met nationalisering van de olie-, gas- en telefoniesector.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud