Venezolaanse president wil onbeperkte regeerperiode

De Venezolaanse president Hugo Chávez wil de grondwet veranderen om op die manier voor onbepaalde tijd president te blijven als hij wordt herkozen in 2012.

(belga) Chávez kondigde woensdag hervormingen aan die het mogelijk maken dat hij na 2012 kan aanblijven als president. Zijn tweede en laatste termijn loopt in 2012 af. Chávez wil de ambtstermijn van de president uitbreiden van zes tot zeven jaar en indien zijn grondwetswijziging goedgekeurd wordt kan hij in theorie zelfs voor onbepaalde tijd president worden als hij wordt herkozen.

Voorts wil Chávez de autonomie van de centrale bank verminderen en vindt hij dat de president de controle moet krijgen over de internationale reserves.

De hervormingen van de president hebben betrekking op 33 van de 350 artikels uit de grondwet, die hij in 1999 al eens wijzigde.

Een goedkeuring in het parlement lijkt een feit -alle 167 zetels zijn ingenomen door Chávezgetrouwen- maar daarna moeten de veranderingen in een referendum aan het volk voorgelegd worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud