Venezuela raamt schade staking op USD 4 miljard

(belga) De Venezolaanse economie heeft door de staking in de olie-industrie USD 4 miljard schade opgelopen. Dat heeft minister Rafael Ramirez van Energie maandag gezegd.

Het bedrag komt overeen met de resultaten van een studie van de volksvertegenwoordiging. De werknemers in het staatsolieconcern PDVSA zijn sinds 2 december in staking om president Hugo Chavez tot aftreden te dwingen.

Bij de schade moet de 105 miljoen dollar worden opgeteld, die tot dusver voor de import van benzine is betaald. Voor het eerst in honderd jaar moest het Latijns-Amerikaanse land, de op vier na grootste exporteur van olie ter wereld, de autobrandstof invoeren.

Ramirez beschuldigde de leiders van de staking bij PDVSA ervan dat zij olie-installaties, leidingen en tankwagens hebben gesaboteerd. Hieraan zou inmiddels een einde zijn gemaakt. Volgens Ramirez produceert Venezuela nu meer dan 800.000 vaten per dag. In normale tijden zijn dat er 2,8 miljoen. De leider van de stakers bij het staatsolieconcern, Juan Fernandez, houdt echter vol dat het land nu slechts 413.000 vaten per dag produceert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud