'Venezuela wil nucleaire technologie in handen krijgen'

(belga) - De Venezolaanse regering heeft "met verschillende landen" contact opgenomen om nucleaire technologie proberen te verkrijgen. De VS zijn "bezorgd" dat president Hugo Chavez daarmee de eerste stappen zet om zijn land van een nucleair wapen te voorzien. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post.

Volgens de krant, die "hoge regeringsfunctionarissen en een verantwoordelijke voor Latijns-Amerika binnen de regering Bush" citeert, zou Venezuela contacten met Iran gehad hebben.

Washington beschuldigt dit land van plan te zijn om zich van een nucleaire wapen te voorzien, terwijl Iran verzekert dat zijn nucleair programma zuiver burgerlijk is. "Wij blijven Venezuela in het oog houden", verklaarde de functionaris die door de krant niet bij naam wordt genoemd.

De in Latijns-Amerika erg populaire president Hugo Chavez, die de voorbije jaren is uitgegroeid tot één van de zwarte schapen van Washington, heeft vorig jaar Teheran bezocht en publiekelijk zijn steun verleend aan het recht van Iran om zijn eigen nucleaire industrie te hebben.

Washington is Chavez liever kwijt dan rijk. Twee jaar geleden "steunde" het een - mislukte - staatsgreep in Caracas. Enkele maanden geleden riep tele-evangelist Pat Robertson nog op Chavez te vermoorden. De vriend en geldschieter van president Bush werd hiervoor amper tot de orde geroepen.

Chavez en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe hebben maandag felle kritiek geuit op de Amerikaanse president George W. Bush. Beide staatshoofden deden dat tijdens hun toespraak in Rome naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de oprichting van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO of Food and Agriculture Organisation) van de VN.

Mugabe haalde scherp uit naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië omwille van de oorlog in Irak. Hij vergeleek Bush en Blair met Hitler en Mussolini, omdat ze ook denken "dat ze kunnen beslissen wie er aan de macht mag zijn in Azië, Afrika of Irak".

Ook Chavez was niet mals voor Bush. Hij omschreef de VS als een "bedreiging voor onze planeet" en noemde de politiek van Bush "wereldwijd kolonialisme".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud