Verdrag van Lissabon eindelijk een feit

De Tsjechische president Vaclav Klaus. (foto: EPA) ©EPA

De Tsjechische president Vaclav Klaus ondertekende het verdrag van Lissabon. Meteen hebben nu eindelijk alle 27 lidstaten van de Europese Unie het verdrag goedgekeurd en is de hervorming van de Europese instellingen een feit. Van harte ging de ondertekening door Klaus niet: 'Met de inwerkingtreding van het verdrag houdt Tsjechië op een soervereine staat te zijn', klonk het.

Vanmorgen effende het grondwettelijk hof van Tsjechië het pad voor de goedkeuring van Klaus, door alle ingediende bezware tegen het verdrag van Lissabon van tafel te vegen. Tsjechië geeft zo als laatste van de 27 EU-lidstaten groen licht voor het verdrag. zHet Tsjechische parlement had eerder al de tekst goedgekeurd, maar de eurosceptische president Klaus leek niet geneigd om snel te tekenen.

Een handvol senatoren van Klaus' partij waren een vertragingsmanoeuvre begonnen door een onderzoek te vragen van het grondwettelijk hof. Ook nu zette Klaus slechts met tegenzin zijn handtekening. 'Ik verwachtte de beslissing van het grondwettelijk hof en ik respecteer ze, hoewel ik ze fundamenteel afkeur', stelde de Tsjechische president. 'Met de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon, houdt Tsjechië op een soevereine staat te zijn'.

Tories

Nu zal de focus van Vaclav Klaus naar een andere Euroscepticus, David Cameron verschuiven. De Tory-leider belooft sinds 2007 een referendum over het Verdrag van Lissabon als hij aan de macht zou komen, wat ten laatste in het voorjaar van 2010 meer dan waarschijnlijk het geval zal zijn.

Hij heeft dan de keuze: ofwel een referendum organiseren en het VK meer dan ooit tot een paria in de marge van de Europese besluitvorming degraderen, of zijn belofte inslikken en zijn eigen partij schofferen. Volgens de Daily Telegraph, met zijn bijnaam 'Torygraph' doorgaans goed geïnfomeerd in Conservatieve kringen, zal hij voor dit laatste opteren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud