Advertentie

Verdwijning 350 ton explosieven in Irak 'detail' volgens Rumsfeld

(tijd) - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, vindt de heisa over de verdwijning van 350 ton explosieven in Irak een storm in een glas water. Volgens hem kloppen de media het verhaal op. Zijn ministerie opperde overigens dat de explosieven mogelijk nog voor de val van het regime van Saddam Hoessein verdwenen. Maar dat werd keihard ontkend door de Iraakse interim-regering.

Volgens Rumsfeld, is het 'zeer waarschijnlijk' dat de 350 ton aan explosieven die uit Irak zijn verdwenen, vóór de oorlog door Saddam Hoessein zijn weggehaald. Dat heeft hij donderdag in een radio-uitzending vanuit Philadelphia verklaard. Volgens Rumsfeld is het belangrijk geen overhaaste conclusies te trekken, en 'maken degenen die scherpe oordelen uitspreken en rake conclusies trekken over onderwerpen die aan snelle evolutie onderhevig zijn, onhandige en genante fouten'.

Hij noemde daarbij geen namen, maar hij leek naar de democratische presidentskandidaat John Kerry te verwijzen, die zijn republikeinse tegenstander George W. Bush immers herhaaldelijk heeft aangevallen over deze kwestie en hem ervoor verantwoordelijk stelt. Rumsfeld droeg geen argumenten aan om zijn theorie te staven. 'Het idee dat al die tonnen aan materiaal plotseling zouden zijn geplunderd en verplaatst, moet op zijn minst ter discussie worden gesteld. Het is zeer waarschijnlijk dat Saddam Hoessein, op dezelfde manier waarop de VS dat zouden doen, de munitie heeft verplaatst toen hij begreep dat de oorlog op handen was', aldus Rumsfeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud