'Verdwijning explosieven in Irak was het werk van de Russen'

(belga) - 'Het waren de Russen.' Dat antwoordde een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, op de vraag wie de ruim 350 ton explosieven heeft gestolen uit een opslagplaats in Irak.

De verklaring komt van John A. Shaw, vice-staatssecretaris voor internationale technologische veiligheid. Volgens hem hebben 'haast zeker' speciale Russische eenheden nog vóór de Amerikaanse invasie van Irak de explosieven uit de opslagplaats weggehaald en ze ondergebracht in Syrië, Libanon en -mogelijk- ook Iran. Die landen staan in Washington geboekstaafd als 'schurkenstaten'.

De Russen, aldus Straw, deden dit 'in samenwerking met de Iraakse inlichtingendiensten' en dat 'net voor het uitbreken van de oorlog'. Straw weet een en ander 'uit betrouwbare bron', met name de inlichtingendiensten 'van twee Europese landen'. Het officiële standpunt van het Pentagon luidt vooralsnog dat het 'van niets weet'.

De plundering van de opslagplaats is nochtans pas na de 'bevrijding' van Irak in april 2003 gebeurd. Dat stelt Mohammed El Baradei de directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Het nieuws staat donderdag in de Amerikaanse krant The New York Times. De Times staaft een en ander met het relaas van drie getuigen, volgens wie de plundering van na maart 2003 dateert. Die getuigen wijten het verdwijnen van het materiaal aan de gebrekkige tot onbestaande bewaking ervan door de Amerikaanse troepen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud