Verenigde Staten weigeren te spreken over goede wil van Iran

De Verenigde Staten hebben donderdag de terugkeer van de Britse soldaten naar hun land toegejuicht. Maar ze weigeren om te spreken over 'een nieuwe goede wil' van Iran. Integendeel, ze houden dezelfde toon aan over de Iraanse kernenergie of Irak.

(afp) De crisis heeft het Witte Huis opnieuw doen beseffen dat Iran zijn nucleaire activiteiten gevoelig moet afzwakken. Het Witte Huis heeft ook geen enkel voornemen om de vijf Iraniërs vrij te laten die ze in Irak vasthouden. Volgens Teheran zijn de Iraniërs diplomaten. Tegelijkertijd heeft de Verenigde Staten een mogelijke ontmoeting tussen de twee niet uitgesloten. Deze ontmoeting zou plaatsvinden tussen de staatssecretaris Condoleezza Rize en de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki.

De woordvoerder van het Departement Staat, Sean McCormack, merkte op dat het de derde gijzeling door Iraniërs ging sinds de Islamitische Revolutie. In 1979 ging het om Amerikaanse diplomaten en in 2004 om Britse soldaten. 'Wij hebben duidelijk te maken met een regime dat na vele decennia nog steeds gijzelingen als een instrument voor internationale diplomatie gebruikt', voegde hij eraan toe. 'Zij zouden beter aantonen dat ze meer in overeenstemming met de internationale gemeenschap willen zijn. Zij zouden zich dan aanpassen aan de resoluties van de VN Veiligheidsraad en hun activiteiten met verrijkt uranium opschorten, aldus Johndroe, een woordvoerder van de Britse regering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud