Verhofstadt: 'Beloftes waarmaken'

©REUTERS

"We verwachten dat de Commissievoorzitter zijn beloftes aan ons waarmaakt en een sterke, moedige en energieke voorzitter zal zijn", zo heeft de liberale fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt woensdag gereageerd na de herverkiezing van Barroso.

(belga) - Verhofstadt verwacht van Barroso dat hij zich "onafhankelijk van de lidstaten van de Europese Unie" opstelt en "proactief gemeenschappelijke Europese actie nastreeft wanneer dat noodzakelijk is".

Verhofstadt stelt vast dat "de solide steun" van het Parlement Barroso "een sterk mandaat" geeft. De Portugees moet een sterke Commissie vormen en een "duidelijk en concreet werkprogramma" opmaken dat zijn eerder gemaakte beloftes honoreert, aldus Verhofstadt.  

Hoewel de stemming geheim was, staat vast dat een ruime meerderheid van de 84-koppige fractie van Verhofstadt voor de herbenoeming van Barroso stemde. "Ik behoor niet tot de fanclub, maar alles in acht genomen helde de weegschaal toch over naar de pluskant", zei Europarlementslid Dirk Sterckx (Open VLD).

Socialisten

De herverkiezing van José Manuel Barroso tot voorzitter van de Europese Commissie is te danken aan "een conservatieve, rechtse meerderheid". Dat stellen de sp.a-Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Said El Khadraoui.

"Barroso dankt zijn herverkiezing aan het conservatieve en rechtse deel van het parlement. De Britse conservatieven, maar ook de liberalen van Verhofstadt", zo reageren Van Brempt en El Khadraoui. Volgen hen haalde Barroso slechts een "kleine meerderheid van 23 stemmen".

Net als hun Franstalige landgenoten stemden Van Brempt en El Khadraoui tegen Barroso, "een zwak leider met een gebrek aan ambitie". Ze gaan nu "met argusogen toekijken wie er in het team komt, wat hun bevoegdheden zijn en hoe het programma van de Commissie er uitziet".

De leider van de Europese socialistische partij Poul Nyrup Rasmussen eiste alvast één van de twee resterende topfuncties op: de vaste voorzitter van de Europese Raad of de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.  

Naast de Belgische socialisten kantten ook de Belgische groenen zich tegen Barroso. "In een tijd die schreeuwt om fundamentele verandering en meer realistisch beleid, heeft het Europees parlement vandaag gekozen voor nog eens vijf jaar van oude, achterhaalde politiek en status quo", aldus Bart Staes (Groen!).

Aan de andere kant van het politieke spectrum behoorden ook Frank Vanhecke en Philip Claeys (Vlaams Belang) tot het kamp van de tegenstanders van Barroso. 

Frieda Brepoels (N-VA), die in het Europees Parlement in dezelfde fractie als Staes zetelt, koos uiteindelijk voor een onthouding. "Barroso heeft geen enkel oor naar de verzuchtingen van de constitutionele regio's, maar Europa moet verder kunnen en er was slechts één kandidaat", zo lichtte ze toe.

'The right man for the job'

"The right man for the job". Met die woorden heeft fractieleider Michal Kaminski van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) de herbenoeming van José Manuel Barroso tot Commissievoorzitter onthaald.

De 54-koppige ECR-fractie zag in juli het levenslicht na de breuk tussen de Britse conservatieven en de Europese Volkspartij (EVP) van Barroso. Naast Derk Jan Eppink (LDD) telt de fractie ook eurosceptische rechtse partijen uit Polen en Tsjechië in haar rangen.

Ondanks die breuk in het conservatieve kamp leverden de stemmen van ECR een grote bijdrage aan de herbenoeming van Barroso. Zonder hen had de Portugees geen absolute meerderheid gehaald. "Barroso heeft een absolute meerderheid, dus men kan niet claimen dat hij legitimiteit ontbeert", verklaarde Kaminski.

De Europese Volkspartij, waartoe ook de CD&V-leden Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Ivo Belet behoren, had Barroso reeds in het voorjaar naar voren geschoven als hun kandidaat.

"De verkiezing is logisch, want Barroso was de kandidaat van de politieke familie die de Europese verkiezingen heeft gewonnen", verklaarde EVP-fractieleider Joseph Daul. De EVP is met 265 zetels met voorsprong de grootste formatie in het Europees Parlement.  

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud