Verhofstadt wil van Navo globaal Veiligheidsforum maken

(belga) - Bij de eerste bijeenkomst van het Brussels Forum over de "Transatlantische uitdagingen in een globaal tijdperk" heeft de Belgische premier gezegd te willen dat de Navo een globaal Veiligheidsforum wordt, waar het tot een dialoog met de bestaande regionale organisaties kan komen.

"Op deze manier", aldus Verhofstadt, "zouden we met de Afrikaanse Unie kunnen overleggen indien we op dat continent iets willen ondernemen."

Het Brussels Forum wil de transatlantische dialoog activeren en wordt door "The German Marshall Fund of the United States", Daimler Chrysler, de Bertelsmann Stiftung en de Belgische overheid gesponsord. Het is de bedoeling dat het Brussels Forum elk jaar gedurende 3 dagen de transatlantische agenda zal bespreken.

Voor deze eerste editie konden de initiatiefnemers belangrijk volk strikken. Verhofstadt dus, maar ook Jaap de Hoop Scheffer, Javier Solana, José Manuel Barroso, Richard Hollbrooke, Traian Basescu, Daniel Cohn-Bendit, Albert Frère, Karel De Gucht, Prins Filip en vele anderen.

Omdat de wereld de laatste jaren grondig veranderde, is het volgens Verhofstadt noodzakelijk dat de Navo zich aan de nieuwe realiteit aanpast en een instrument van de 21ste eeuw wordt. Daarom moet de Navo met haar kerntaak aanknopen: het verdedigen van onze veiligheid en waarden. Wel vindt de premier dat de Navo zich niet tot die kernopdracht - het verdedigen van de veiligheid en waarden op het eigen Europees grondgebied - moet beperken. Voor Verhofstadt is de gemeenschappelijke actie in Afghanistan een goed voorbeeld van wat de Navo kan en moet doen.

Voor de Belgische regeringsleider moet de Navo een Veiligheidsforum worden. Ook moet een hecht partnerschap tussen de Amerikaanse en Europese pijler tot stand komen. "De Europese defensie", aldus de premier, "zal in de toekomst alleen maar sterker worden. Met of zonder Europese grondwet." De Atlantische alliantie, zo stelt Verhofstadt, hoeft daar niets bij te vrezen, want ze zal er alleen maar sterker bij worden.

Verder zou de Navo het imbroglio van samenwerkingen, partners en contactlanden tot een echt Wereldveiligheidsnetwerk moet stroomlijnen. "Het komt er op aan", aldus de premier, "om de wildgroei van partnerschappen tot één netwerk samen te bundelen".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud