'Verkiezingen Oekraïne voldoen niet aan normen'

(belga) - De presidentsverkiezingen die zondag plaatshadden in Oekraïne beantwoordden niet aan de democratische normen. Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag. Eerder raakte bekend dat er wellicht een tweede ronde nodig is om een president te kunnen aanduiden.

'We moeten op basis van onze observaties concluderen dat de presidentsverkiezingen in Oekraïne niet voldoen aan de normen van de OVSE, van de Raad van Europa en aan vele andere regels voor democratische verkiezingen', zo verklaarde Geert Ahrens, hoofd van de 600 OVSE-waarnemers in het land, maandag aan de pers.

VLD-kamerlid Stef Goris, die als internationaal waarnemer de verkiezingen in Oekraïne bijwoonde, bevestigt dat er problemen waren. Toch hebben de internationale waarnemers volgens Goris voldoende aanwijzingen om de verkiezingen rechtsgeldig te verklaren.

Het ziet er overigens naar uit dat de verkiezingen in een tweede ronde beslecht moeten worden. Met 92 procent van de stemmen geteld, haalt premier Viktor Janoekovitsj 40,37 procent. Zijn pro-westerse tegenstrever Viktor Joetsjenko zou stranden op 38,94 procent. Maar Joetsjenko betwist de uitslag. Hij zegt de verkiezing gewonnen te hebben.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde op 21 november.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud