Verkiezingen VS: Bush in pole-position na binnenhalen Florida

(afp/dpa/belga) - De Amerikaanse president George W. Bush lijkt goed op weg om zichzelf op te volgen als bewoner van het Witte Huis. Bush haalde dinsdagavond de zeer belangrijke strijdstaat Florida binnen, zo berichtten de Amerikaanse televisiezenders ABC, CBS en CNN. Zijn Democratische uitdager John Kerry moet nu alle hoop op die andere 'swing state' Ohio stellen, maar ook daar ligt Bush voorop.

Bush heeft volgens CNN voorlopig 246 kiesmannen binnengehaald, Kerry 195. Om een meerderheid te behalen in het Electoral College zijn 270 kiesmannen nodig. Voorlopig lijkt geen enkele staat van kamp (Republikeins of Democratisch) te zijn veranderd in vergelijking met de verkiezingen van 2000.

Bush trok aan het langste eind in zijn thuisstaat Texas en anderse zuiderse staten als Alabama, Louisiana, Mississippi, Arkansas en Tennessee. Kerry haalde het in zijn thuisstaat Massachusetts, en ook in onder meer Californië, Illinois, Pennsylvania en New York.

Alle ogen zijn nu gericht op wat de uitkomst wordt voor Ohio. Met ruim driekwart van de stemmen geteld, ligt Bush er ruim drie procent voor op Kerry (51,4 pct voor Bush, 48,1 pct voor Kerry). Behoudt de Republikein zijn voorsprong, dan zit hij zeer dicht bij de benodigde 270 kiesmannen. Ohio is goed voor 20 kiesmannen.

De Amerikanen trokken dinsdag massaal naar de stembus. In vele staten waren er lange wachtrijen, en veel stembureaus bleven langer open, onder meer in Ohio en Florida. De opkomst zou veel hoger liggen dan in 2000 toen 105,6 miljoen mensen hun stem uitbrachten. Nu zouden dat er ruim 120 miljoen zijn.

In vergelijking met 2000 lijken de stemverrichtingen nu zonder veel problemen te zijn verlopen. Hier en daar werden wel kleine incidentjes gemeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud